“Morteruelo”

“Morteruelo”. Llibre de Sent Soví. Any 1324 (Cap. XXXVII)

Si vols fer “morteruelo”, prepara un bon brou de moltó i de gallina. Després pren les cuixes del moltó poc bullits i trossejats molt fins per la part magra, i cansalada grossa, porc fresc i pa rallat, en tanta quantitat o una mica menys que la carn. I posa-ho a bullir en una olla amb brou gras. I quan ja estigui espès, assaona-ho amb sal i lleva-ho del foc. Pren ous batuts, a raó de dos per escudella, amb “morteruelo”, i posa-ho tot ben barrejat. I empolvora safrà perquè prengui color.

Tanmateix, si vols fer morteruelo de brou de gallina i de llet d’ametlles, procura endemés que el brou estigui cuit; després pren les gallines i posa-les a coure juntament amb la cansalada. Si ho prepares per a una sola persona sana, pots afegir moltó i porc, i posa-ho a bullir amb llet d’ametlles tal com s’ha indicat abans.

Article anteriorDiaris Catòlico-Monàrquics (1868-1876)
Article següentLa síndrome de Pau Casals
Oscar Uceda
Llicenciat en història contemporània per la Universitat de Lleida en 1993, és membre del Consell Social de la UdL, vicepresident tercer de SCC i president d'Historiadors de Catalunya (AHCAC). Autor de diversos llibres i articles sobre història militar a Lleida en època moderna, conferenciant i col·laborador amb nombroses associacions culturals, mitjans de comunicació i universitats.

DEIXAR RESPOSTA

Per favor introdueixi el seu comentari!
Per favor introdueixi el seu nom aquí