“Morteruelo”. Llibre de Sent Soví. Any 1324 (Cap. XXXVII)
Si vols fer “morteruelo”, prepara un bon brou de moltó i de gallina. Després pren les cuixes del moltó poc bullits i trossejats molt fins per la part magra, i cansalada grossa, porc fresc i pa rallat, en tanta quantitat o una mica menys que la carn. I posa-ho a bullir en una olla amb brou gras. I quan ja estigui espès, assaona-ho amb sal i lleva-ho del foc. Pren ous batuts, a raó de dos per escudella, amb “morteruelo”, i posa-ho tot ben barrejat. I empolvora safrà perquè prengui color.
Tanmateix, si vols fer morteruelo de brou de gallina i de llet d’ametlles, procura endemés que el brou estigui cuit; després pren les gallines i posa-les a coure juntament amb la cansalada. Si ho prepares per a una sola persona sana, pots afegir moltó i porc, i posa-ho a bullir amb llet d’ametlles tal com s’ha indicat abans.