Dissabte que ve, 9 de febrer de 2019, Historiadors de Catalunya celebrarà el cinquè centenari de l’entrada a Lleida del rei Carles I d’Espanya i futur emperador d’Alemanya.
A les dues de la tarda del 28 de gener de 1519 el rei va fer la seva entrada a Lleida per la porta de Sant Antoni procedent de Fraga i camí de Barcelona. Allí va jurar els privilegis de la ciutat i va entrar en la mateixa baix pal·li portat pels quatre paers de Lleida.
Per a commemorar-ho, a les 10 del matí visitarem la Seu Vella i el palau de la Paeria acompanyats de recreacionistes que ambientaran la cort espanyola d’aquell any i que explicaran als visitants temes relacionats amb el monarca i la vida a principis del segle XVI.
A les 14.00, tindrà lloc un banquet inspirat en la cuina renaixentista i en els plats que més agradaven al monarca. El menú ha estat triat la catedràtica d’història de la Universitat de Barcelona María Ángeles
Pérez Samper, i serà elaborat pel cuiner lleidatà Julio Mora. Abans d’aquest, don Baltasar Carlos Casanova-Cárdenas i Habsburg-Lorena, marquès d’Elx i descendent de l’emperador dirigirà unes paraules als assistents.
Entre plat i plat, la catedràtica María Ángeles Pérez Samper ens il·lustrarà sobre l’origen dels plats que degustarem i de com es cuinaven.
El banquet se celebrarà a l’hotel Zenit, i si tenim excés d’aforament, a la Llotja de Lleida.
A les cinc de la tarda es donarà per acabat l’esdeveniment.