NOTA DE PREMSA
ARRENCA LA III EDICIÓ DEL PREMI D’HISTÒRIA ORDRES ESPANYOLES
- El guardó, dotat amb 60.000 euros, és l’únic d’aquestes característiques que es concedeix en el món.
L’hispanista britànic John H. Elliott va guanyar la primera edició i el medievalista espanyol Miguel Ángel Ladero Quesada, la segona.
El termini de presentació per a presentar candidatures s’inicia el 8 d’octubre de 2019 i finalitza el 28 de febrer de 2020. La decisió del Jurat es coneixerà el mes d’abril.
Madrid, 15 d’octubre. Els Ordres Espanyols de Santiago, Calatrava, Alcántara i Montesa, institucions de vasta tradició el treball de la qual al servei de la cultura és un dels seus trets distintius, convoquen la tercera edició del Premi d’Història Ordres Espanyoles. Es tracta d’un guardó creat en 2017, que va néixer amb la vocació de constituir-se com un referent de la ciència de la història, tant en l’àmbit acadèmic com en el de la societat
El Premi reuneix diverses característiques que el converteixen en un guardó únic: el seu caràcter internacional; distingir una trajectòria investigadora reconeguda per la importància i rigor dels seus estudis; l’altura científica de les entitats que proposen els candidats (universitats amb departament d’Història, acadèmies i institucions que compleixen la mateixa comesa); la seva dotació econòmica de 60.000 €, i la rellevància del Jurat i dels patrocinadors que el donen suport.
Els candidats d’aquesta III Edició podran ser proposats per les Universitats amb departament d’Història, acadèmies i institucions que, amb diferents denominacions, compleixen la mateixa comesa, representants de les institucions patrocinadores, i cadascun dels guardonats en anteriors edicions del Premi.
El Jurat està presidit pel president del Real Consell de les Ordres, Pere de Borbó Dues Sicilias, i reuneix a destacats membres del món acadèmic, cultural i empresarial, així com al guanyador de l’última convocatòria.
En la seva primera edició, Felip VI va presidir la cerimònia de lliurament del Premi, concedit a l’historiador britànic John H. Elliott, la candidatura del qual va ser presentada per la Universitat d’Oxford. La cerimònia va tenir lloc en el Monestir de l’Escorial.
En el seu discurs, el prestigiós hispanista va posar l’accent en la importància de conèixer la història: “Vivim en un món dominat per la postveritat i el populisme d’esquerres i dretes. Fa falta història ben feta contra els mites malintencionats i oportunistes”. L’obra historiogràfica de John H. Elliott destaca pel seu rigor i veracitat, virtuts acadèmiques que el Premi valora especialment.
Per part seva, el rei Joan Carles va lliurar el guardó de la segona edició al medievalista val·lisoletà Miguel Ángel Ladero Quesada, també en el Monestir de l’Escorial. En el seu discurs, Ladero va alertar contra els qui pretenen escriure la Història “al dictat d’interessos polítics o ideològics”. El professor Ladero va ser proposat per la Universitat de Cadis i la seva obra es compon de desenes de llibres i centenars de treballs sobre l’Edat mitjana europea i espanyola.
El Premi d’Història Ordres Espanyoles està gestionat per la Fundació Lux Hispaniarum i compta amb el suport de la Fundació Areces, la Fundació Talgo i el Grup Siro. El termini de presentació de la documentació de candidatures s’inicia el 8 d’octubre de 2019 i finalitza el 28 de febrer de 2020. La decisió del jurat serà no més tard de l’11 d’abril i el lliurament del premi es realitzarà al maig de 2020
Contacte
Web: premioordenesespañolas.es
Twitter: @PremioOrdenesEs i LinkedIn: Premio Órdenes Españolas
Premsa:Antonio Moreno amoreno@bacanacom.com