Al parlar de la premsa catòlica necessàriament hem de referir-nos als diaris publicats sota els auspicis del Carlisme. El trilema Déu, Pàtria i Rei defineix perfectament el que ha significat la premsa carlista no ja només en la propagació d’una doctrina política, sinó en la divulgació i en la defensa de la fe catòlica. Com va dir Carlos VII: Es pot ser catòlic sense ser carlista, però no es pot ser carlista sense ser catòlic. És per aquesta premissa que la premsa carlista ha estat un referent per a tots els catòlics.
La seva evolució s’emmarca en la pròpia transformació del Carlisme com a partit polític. Així doncs, si en un primer moment el nombre de publicacions és escàs, aconsegueix el seu zenit durant el regnat de Carlos VII. Hem de tenir en compte una cosa. L’apogeu de publicacions està intrínsecament lligat amb la significació del Carlisme en la societat espanyola. Per posar un exemple, en un període fosc, com va ser el regnat de don Joan de Borbó i de Bragança, l’aparició de periòdics va ser irrisòria. Tenint en compte això, comptabilitzem el nombre de periòdics apareguts des de 1833 a 1936. Durant el regnat de Carlos V es van publicar 8 periòdics; en el de Carlos VI es van publicar 29 periòdics; en el de Juan III es van publicar 19; en el de Carlos VII es van publicar 550 periòdics; en el de Jaime I es van publicar 162 periòdics; i en el d’Alfonso Carlos I es van publicar 38 periòdics. En total 806 publicacions.
La nostra recerca s’ha centrat en el període comprès entre 1868 a 1876. Per què aquest període? És una època de gran canvi no només pel que fa al Carlisme sinó a la història d’Espanya. Anem a pams.
A la mort de Carlos VI, comte de Montemolín, 1861, el va succeir al tron carlista el seu germà, don Joan de Borbó i de Bragança. Durant el seu regnat el Carlisme va viure un dels períodes més foscos i confusos. Va ser la Princesa de Beira la que ho va reactivar gràcies a la publicació de La meva carta als espanyols, 1864, en la qual va aclamar per primera vegada a Carlos VII enfront de les frivolitats liberals de don Joan. Ara bé, no és fins a 1868 quan don Joan va renunciar a tots els seus drets a favor del seu fill. Aquesta renúncia va suposar un canvi. Aquest canvi es va posar de manifest en la reactivació que va experimentar el Carlisme. Dues dates confirmen aquesta reactivació: 8 de desembre de 1870 i 2 maig de 1872. La primera correspon a l’Assemblea de Vevey i, la segona correspon a l’entrada de Carlos VII a Espanya i el posterior alçament que va desencadenar en la III Guerra Carlista.
Pel que fa a la història d’Espanya, al setembre de 1868 es produeix un canvi polític. Isabel II és destronada i expulsada. A partir d’aquest moment Espanya va viure una República, el regnat de Amadeo de Savoia i la restauració borbònica en la figura d’Alfonso XII.
És per això que hem escollit aquest període. Si Espanya havia apostat per Isabel II en 1833 ara, al 1868, es va adonar de l’error comès. Des de 1868 a 1874 es produeix una transició política que no aconsegueix sortir d’un profund pou fins a la restauració borbònica. Per la seva banda, el Carlisme va sortir d’un període erm, es reactiu i, com en 1833, va tornar a prendre les armes per lluitar pel seu Rei.
Per realitzar aquest article hem utilitzat dues fonts: l’Almanac del Nou Pelayo per 1874 i la Bibliografia del segle XIX de Jaime del Burgo. A l’Almanac del Nou Pelayo s’inclou una secció dedicada als diaris catòlic-monàrquics. En ella podem llegir: Si alguna prova hi ha fefaent del gran increment que el partit catòlic-monàrquic-legitimista ha tingut des que per D. Juan Bta. Topete, a la badia de Cadis i a bord de la fragata Zaragoza, es va dur a terme la Setembrina, cap millor que el gran nombre de periòdics, que des de la indicada data, han vist successivament la llum, i sostingut en les seves columnes amb mestratge i victoriosament l’estendard de redempció, en els plecs de la qual es llegeixen els lemes sants de Déu, Pàtria i Rei, símbol de la nostra passada grandesa i nostres més preuades glòries, i que inhiesto sosté el legítim representant d’aquest gran Partit, Senyor Duc de Madrid. L’obra de Jaime del Burgo ens ha ajudat per completar els periòdics no referenciats en l’Almanac i per descriure’ls.
En total es van publicar 218 periòdics. Per anys indicar que en 1868 es van publicar 29; en 1869 es van publicar 50; en 1870 es van publicar 58; en 1871 es van publicar 18; en 1872 es van publicar 7; en 1873 es van publicar 9; en 1874 es van publicar 2; en 1875 es van publicar 2; i en 1876 es va publicar 1. Això dóna un total de 176 periòdics. La resta, això és 41 periòdics, si bé són nomenats per l’Almanac del Nou Pelayo, no són anotats per Jaime del Burgo.
Pel que fa als títols dels periòdics els noms es repeteixen, en la seva majoria, encara que introdueixen canvis. Per exemple, sota el títol de la Joventut Catòlica van aparèixer 9 periòdics. El segon títol més repetit és La Veritat. Sota l’epígraf de la Veu es van publicar periòdics que introduïen variacions amb les paraules: Pàtria, Espanya, Patriotisme, Catòlica, Poble. El mateix ocorre amb La Bandera que es va variar amb: Carlista, Castellana, Alcoraz, Blanca. Altres títols utilitzats amb reiteració van ser: El Legitimista, La Tradició, Monarquia Tradicional o Catòlica. No és fins al cap de la guerra quan es van publicar títols significatius i lligats a llocs, símbols o noms del Carlisme -casos com L’Estendard Real, Loredán, El Croat, Venècia, Zumalacárregui- ara bé, les capçaleres no variarien massa d’un període a un altre.
A continuació relacionarem aquests 218 periòdics estructurats per la ciutat on van ser publicats:
Àlaba: L’Escut Catòlic. Periòdic carlista que va començar a publicar-se al gener de 1870.
Alcoi: El Part Diari. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Alacant: La Joventut Catòlica. Periòdic carlista que va començar a publicar-se al desembre de 1870.
Almeria: L’Avenir. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. La Joventut Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. L’Observador. Periòdic carlista que va aparèixer al novembre de 1869. Va deixar de publicar-se al 1872. El Croat. Periòdic carlista que va aparèixer al 1873. El Vadeador. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Lleialtat. Periòdic carlista que va aparèixer a 1871. El seu director va ser Jerónimo Gener Irribarne.
Antequera: La Convicció. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870.
Astorga: El Propagador de la fe. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El seu director va ser Ángel Anitua. Va deixar de publicar-se al 1872 en morir el seu director.
Àvila: La Bandera Castellana. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El Lleó de Castella. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. La Bandera Carlista. Periòdic carlista que va aparèixer l’ 1d’abril de 1869.
Badajoz: El Sentinella. Periòdic carlistes que va aparèixer el 4 de novembre de 1868. Va deixar de publicar-se el 30 de gener de 1869.
Barbastro: La Creu de Sobrarbe. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869. El seu director va ser el prevere Mariano Casanova Sanz.
Barcelona: El Bé d’Espanya. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869. La Convicció. Diari carlista que va aparèixer al 1868. Va deixar de publicar-se al 1873. El seu director va ser Luis María Llauder. Van col·laborar el general Moore i Francisco Melgar. L’Ermità. Periòdic carlista que va aparèixer al 1871. La Margarida. Periòdic carlista que va aparèixer el 7 de maig de 1870. Va deixar de publicar-se el 17 de setembre de 1870. Es va convertir en el Ressò de la Joventut Carlista de Barcelona. Setmanari imprès per Luis Tasso. 4 pàgines. El Fuet. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. El Sagristà. Periòdic carlista que va aparèixer a l’octubre de 1870. Va deixar de publicar-se al novembre del mateix any. El Zurriago. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. L’Espasa de Bernardo. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. El Mestre Tites. Periòdic carlista que va aparèixer en 1868. Va deixar de publicar-se en 1872. En total van aparèixer 176 nombres. La Revista Popular. Periòdic il·lustrat que va aparèixer al 1871. Va deixar de publicar-se al 1928. Van ser els seus fundadors Félix Sardá i Salvany i Guillén J. de Guillén García. D’aparició setmanal. Es va declarar antiliberal encara que mai es va declarar obertament carlista. En la seva última època va ser integrista. El Nou Pelayo. Periòdic carlista legitimista. Va aparèixer el 4 d’agost de 1872. Va deixar de publicar-se el 13 de juliol de 1873. En total van aparèixer 51 nombres amb gravats. Almanac del Nou Pelayo per 1874. Impremta de C. Miró, carrer de Barberá, número 12. Dirigit pel Sanabrés. Van col·laborar: Antonio María Godró, Leopoldo Vázquez, Doctor Sagita, Torrens i Vidal, Rodríguez, Molina, Ráfols, Senyoreta Rosalía, trenca i Esquinça, El de sempre, Un Carcunda. 95 pàgines. La Lleialtat. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Trompeta. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Joventut Catòlica. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. Suposem que, tal vegada, es refereix a un butlletí que va aparèixer a Sabadell en 1871. El Zuavo del Papa. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. Les Boles de la Setmana. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. L’Amic del Poble. Periòdic carlista que va aparèixer al 1872. Va ser fundat per Francisco Farreras i Mas. El Ben del País. Periòdic carlista que va aparèixer a l’agost de 1869. Ho Crit de la Pàtria. Periòdic carlista escrit en català que va aparèixer el 25 de novembre de 1871. No confondre amb el que va fundar Francisco de Paula Oller en 1883. El Quixot. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. L’Honor Català. Periòdic carlista que va aparèixer al 1872. Fundat per Juan Vidal de Llobatera. La Revista Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al 1868. Després va evolucionar cap a l’integrisme. La Veu d’Espanya. Periòdic carlista que va aparèixer al febrer de 1869. L’Estendard Catòlic Monàrquic, portava com a lema: En el camp de l’honor. Es va convertir en l’òrgan oficial carlista a Catalunya. Va començar a publicar-se l’1 de desembre del 1873. Va cessar la seva publicació el 14 de novembre del 1874. En total van aparèixer 51 nombres. Es va imprimir primerament a Prats de Llusanés i després en Vidrá. Fundat per Juan Vidal de Llobatera. El Butlletí de la Guerra. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. El Ressò de la Muntanya. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Bilbao: El Euskalduna. Periòdic carlista que va aparèixer al 1868. Va deixar de publicar-se al 1871. Va ser fundat per Tiburcio de Astuy i redactat per Aristides de Artiñano i Zuricalday.
Burgos: El Castellà Vell. Periòdic religiós monàrquic. Va aparèixer al gener de 1869. Va cessar el mateix mes per empresonament del seu director, Felipe d’Urquijo.
Cadis: La Monarquia Tradicional. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. Va deixar de publicar-se al 1873.
Cartagena: L’Amic de la Joventut. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El Fuet. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Castelló: La Lleialtat del Maestrazgo. Periòdic catòlic-monàrquic de Castelló. Es publicava els dimecres i dissabtes. Va aparèixer el 2 de març de 1870. Va deixar de publicar-se el 25 d’abril de 1872. Dirigit per Juan Bautista Vilarroig. Impremta de Rovira Germans. 4 pàgines. Format de 40 x 30. El Lleial Maestrazgo. Setmanari carlista que va aparèixer en 1868. És el primer periòdic que va aparèixer després de la revolució de setembre de 1868. El seu director i fundador va ser Juan Bautista Vilaroya. La Veu del Poble. Periòdic carlista que va aparèixer al desembre de 1868.
Còrdova: El Migdia. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 de gener de 1870. El Legitimista. Periòdic carlista que va aparèixer en 1873. Va ser suspès per Castelar. L’Antídot. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Tradició. Periòdic carlista que va aparèixer a l’agost de 1869.
Ciudad Real: La Talaia de Ciudad Real. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El Legitimista Manxec. Periòdic carlista que va aparèixer al gener de 1872 i va deixar de publicar-se a l’abril del mateix any. Dirigit per Antonio Z. Vázquez.
Ciutadella: L’Avenir. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Cuenca: La Joventut Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 de desembre de 1868: Va deixar de publicar-se al març de 1869. La Fona de David. Periòdic catòlic, jocoserio i contundent. Impremta Gómez. Es va publicar cinc dies al mes a partir del 1º de juny de 1869.
Estepa: El Raig. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870.
El Ferrol: La Veu Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El Catòlic. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Joventut Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al juliol de 1869. Va deixar de publicar-se a l’octubre com a conseqüència de la persecució que va sofrir.
Girona: El Nord de Girona. Diari catòlic-monàrquic. Va aparèixer a Girona a primers de desembre de 1868. Va ser suspès el 14 d’octubre de 1868. El seu director era Carlos Quera, el qual va ser empresonat el 14 de gener de 1869 per cridar: Visqui Carlos VII! en presència del governador. Ho va substituir El Restaurador. El Restaurador. Periòdic carlista que va aparèixer el 15 d’octubre de 1869, en substitució del Nord de Girona. El Nord. Periòdic carlista que va aparèixer el 16 d’octubre de 1869 en substitució del Restaurador.
Granada: La Alhambra. Periòdic carlista que va aparèixer al 1868. Van col·laborar: Juan Manuel Ortí i Lara, Aurelio Fernández Guerra, Antonio Afany de Ribera. L’Esperança del Poble. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. El Ben. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no l’anomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Joventut Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 de març de 1869.
Guadalajara: El Catòlic Alcarreño. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870.
Huesca: La Bandera de Alcoraz. Òrgan de la Junta Carlista de l’Alt Aragó. Va aparèixer al gener de 1870. Va deixar de publicar-se en 1872 per ordre governativa. Impremta i Llibreria de José Iglesias. Van col·laborar: Francisco Bescós, Sixto Vilas, Mariano Claver i bo. La Veritat. Periòdic carlista. Es va convertir en l’òrgan de la Joventut Carlista. Va aparèixer el 15 de gener de 1870.
Jaén: L’Ordre. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. Era el seu redactor Manuel Celis Moreno. La Veritat Catòlica. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Veu d’Espanya. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870. La Fe Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870.
Xàtiva: El Ressò Setabense. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870.
Jerez: La Bandera Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El Alcorán. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Las Palmas: El Triomf. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
León: La Veu del Patriotisme. Periòdic carlista que va aparèixer al novembre de 1868. Va deixar de publicar-se al gener de 1869. La Tradició. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870.
Lleida: La Veu de Lleida Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 de gener de 1869. La Llum Catòlica. Setmanari carlista que va aparèixer a Lleida en 1870.
Lugo: La Boina. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Pau. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869. Va deixar de publicar-se en 1874. El seu director va ser Manuel Pardo Domínguez. La Fe. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. El Diari de Lugo. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Madrid: La Legitimitat. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869. Va deixar de publicar-se a l’octubre d’aquest mateix any. Impremta de Anastasio Moreno. 4 pàgines, 62 x 44. El Legitimista Español. Periòdic carlista que va aparèixer al novembre de 1869. El seu director va ser Cruz Ochoa. La Veu d’Espanya Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al novembre de 1868. Va deixar de publicar-se al maig de 1869. El Pendó Español. Periòdic carlista que va aparèixer el 10 d’abril de 1870 Va deixar de publicar-se al juliol de 1870, com a conseqüència dels successos ocorreguts en el Casino Carlista de Madrid. El Gat. Periòdic anti-revolucionari que va aparèixer el 19 de novembre de 1868. Va deixar de publicar-se el 30 d’abril de 1870. Portava el subtítol: Mor i esgarrapa els dies 5, 10 15, 20, 25 i 30 de cada mes. Redactat per Eduardo Hano Bustillo. Impremta de J. I. Morete. 4 pàgines, 43 x 30. Altar i Tron. Revista hispà-americana. Va aparèixer l’1 de maig de 1869. Fundada per Juan González Medel i Juan Antonio Vildósola. El seu director va ser Valentín Gómez. Van col·laborar: Monescillo i Aspecte, Melgar, Enrique del Castillo i Alba, Robustiano Ermini de Cuesta, Fr. Magín Ferrer, Juan González, Valentín Gómez, Domingo Hevia, Ramón Vinader, Vicente de la font, Luis Echevarría. La Llibertat Cristiana. Periòdic a l’origen carlista, va aparèixer l’1 de novembre de 1868. Va deixar de publicar-se en 1869. Fundat per Agustín Crespi de Valldaura i Car, comte de Orgaz. La Margarida. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. Potser es refereixi a: Àlbum de les senyores catòlic-monàrquiques, que va aparèixer entre 1871 a 1872. El Paperet. Periòdic carlista que va aparèixer al març de 1868. Va deixar de publicar-se el 29 de gener de 1871. Portava el subtítol: Periòdic per riure i plorar, oficial, de partit, il·lustrat i universal. Impremta de M. Tello. Fundat per José María del Castillo. El Rigoleto. Periòdic satíric carlista que va aparèixer l’1 de desembre de 1869. Va deixar de publicar-se a la fi de 1872. Va ser el seu director Leandro Ángel Herrero. Impremta de R. Vicente i en la de J. J. de les Heras. 4 pàgines, 43 x 31. La Lira de l’Esperança. Periòdic carlista que va aparèixer en 1871. Els Punts Negres. Periòdic carlista que va aparèixer en 1868. El Nou Paperet. Periòdic carlista que va aparèixer el 23 de febrer de 1871. El Apagador. Setmanari carlista que va aparèixer el 19 de novembre de 187. Va deixar de publicar-se el 5 d’octubre de 1873. Impremta de Gregorio Estrada. 4 pàgines. La Reconquesta. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 de desembre de 1871. Va deixar de publicar-se el 31 de desembre de 1872. El seu director va ser Francisco Martín Melgar. Impremta de López Biscaí. 4 pàgines, 47 x 32. La Veritat. Periòdic carlista que va aparèixer en 1873 en substitució de la Veritat de la Guerra. Clandestí. Redactat per Juan Alonso. El Tro Gros. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Pitita. Periòdic carlista que va aparèixer en 1873. Portava el subtítol: Periòdic oscurantista. Una xiulada setmanal. Zurribanda diumengera. Any del gana. Segle del petroli. Època dels pebrots morrones. 4 pàgines, 41 x 30. El Atizador. Setmanari carlista que va aparèixer el 14 d’octubre de 1873. Impremta de Diego Valero. Va ser suspès per Castelar. La Bandera Blanca. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Bandera Carlista. Periòdic clandestí que va aparèixer el 16 de setembre de 1876. Només es van publicar tres nombres. L’Amic del Poble. Periòdic carlista aparegut en 1869. El Carlista. Periòdic carlista i monàrquic puro. Va aparèixer el 2 de desembre de 1870. Només es van publicar 3 nombres. Impremta del Secretari. 4 pàgines. La Carmañola. Periòdic carlista que va aparèixer el 15 de febrer de 1870 per defensar l’obra teatral La Carmañola de Ramón Nocedal. Només va aparèixer un nombre. La Carta Blanca. Periòdic carlista que va aparèixer l’11 d’octubre de 1870. Va deixar de publicar-se el 28 de desembre de 1870. Impremta de G. Hernández. 4 pàgines. L’Esquellot. Periòdic carlista que va aparèixer el 5 de desembre de 1869. Va deixar de publicar-se en 1931. El Correu Carlista. Periòdic clandestí carlista que va aparèixer al juny de 1874. Va deixar de publicar-se a l’agost de 1874. El seu redactor va ser Juan Alonso. El Correu d’Espanya. Periòdic carlista que va aparèixer en 1875. El Correu de Madrid. Periòdic carlista que va aparèixer en 1875. El Despertador. Periòdic carlista que va aparèixer al 1868. La Dinastia Popular. Periòdic carlista que va aparèixer l’11 de gener de 1872. L’Espanya Nova. Periòdic catòlic-monàrquic que va aparèixer en 1871. El Gall. Periòdic anti-revolucionari que va aparèixer el 6 de juny de 1870. El seu director va ser Alfredo Rodríguez. Impremta de J. J. de les Heras. 4 pàgines. La Grossa. Periòdic carlista que va aparèixer el 10 de novembre de 1868 per combatre a la Grossa, això és, la Revolució de setembre de 1868. Va deixar de publicar-se el 30 de juny de 1870. El seu director va ser Vicente A. Martínez i José Amírola. L’Església. Periòdic polític i religiós dedicat a qüestions doctrinals i dogmàtiques. Va aparèixer el 10 de gener de 1869. Va deixar de publicar-se al juny de 1869. Va estar redactat pels preveres Guillermo Guglielmi i Domingo Hevia. Impremta de J. I. Morate. 4 pàgines. La Lleialtat Espanyola. Periòdic carlista que va aparèixer el 22 de gener. Va deixar de publicar-se el 6 de juny de 1870. La Mà Oculta. Periòdic carlista satíric. Va aparèixer el 10 de gener de 1869. Va deixar de publicar-se l’11 de juliol de 1869. El Nou Combat. Periòdic carlista que va aparèixer el 29 de desembre de 1870. El Sentit Comú. Periòdic carlista, independent i catòlic que va aparèixer en 1870. 4 pàgines. Les Set Plagues. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 d’abril de 1870. Va deixar de publicar-se aquest mateix any. Impremta de J. Rodríguez. 4 pàgines, 39 x 24. La veu de l’Espanya Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer al novembre de 1868. Va deixar de publicar-se al maig de 1869. Va substituir a la Veu del Sacerdoci. El 18 de juny de 1870 va tornar a imprimir-se. La Veu del Sacerdoci. Periòdic carlista que va aparèixer l’1 de novembre de 1868. Impremta de Tello. En aparèixer el 5º nombre va canviar de nom pel de: La Veu de l’Espanya Catòlica. La Bandera Espanyola. Periòdic catòlic-monàrquic. Madrid. Impremta de J. Fernández, Impremta Espanyola, 1870, gran foli. Periòdic carlista. Va aparèixer el 18 de febrer de 1870. Va deixar de publicar-se el 22 de juliol de 1870. El seu director era el prevere Joaquín BancanoCaballero. La Ciutat de Déu. Revista catòlica, científica, literària i artística. Fundada pel bisbe de Sogorb, Francisco d’Assís Aguilar, va iniciar la seva marxa a Madrid en 1870. Van destacar Manuel Ortí i Lara i Ceferino González, posteriorment arquebisbe prevalgut de Toledo. El Frare. Gran col·lecció de meditacions, epístoles, col·loquis, jaculatorias, correazos, cant pla, solfeig, vespres i maitines; amb retrats, paisatges i grups d’animals, presos del natural. Pel Reverend Pare Fra Cándido Medinilla. Era un periòdic carlista satíric dirigit per Ildefons Antonio Bermejo, que utilitzava el pseudònim de Fra Cándido Medinilla. Va aparèixer el divendres 1 d’octubre de 1869. Va deixar de publicar-se el divendres 5 d’agost de 1870. En total van aparèixer 45 nombres i 2 suplements. La Fidelitat. Diari catòlic monàrquic. Va aparèixer el 16 de novembre de 1869. Dirigit per José María Benítez Caballero. Impremta de J. I. Moreto. Va cessar al 1870 i el seu director es va expatriar a París on va morir.
Maó: La Veritat. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. L’Aurora. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. La Crònica de Menorca. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Màlaga: L’Ordre. Periòdic carlista que va aparèixer al 1871.
Palma de Mallorca: L’Almudaina. Periòdic carlista que va aparèixer al 1871. El Croat. Periòdic carlista que va aparèixer al desembre de 1869. El seu director va ser Damián Isern. La Unitat Catòlica de Balears. Periòdic carlista que va aparèixer al febrer de 1869. El seu director va ser Damián Isern. La Fona Carlista. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Monarquia Tradicional. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Manresa: El Batallador Legitimista. Periòdic carlista aparegut al 1869. El Ressò del Bruch. Periòdic catòlic-monàrquic. Va aparèixer el 10 de juliol de 1869 a Manresa. Setmanal. 5 pàgines a 3 columnes. Va deixar de publicar-se en 1872. El Faro Manresano. Periòdic carlista que va aparèixer a l’abril de 1869. Va deixar de publicar-se el 21 d’octubre de 1869, com a conseqüència de la insurrecció republicana.
Murcia: El Bon Desig. Periòdic carlista que va aparèixer al 1868. Va ser suspès en 1869. La Joventut Catòlica. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Bandera Murciana. Periòdic carlista que va aparèixer el 7 de gener de 1873. Va deixar de publicar-se al juny d’aquest any.
Pamplona: La Veu d’Espanya. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Orense: La Veu del País. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. La Nacionalitat. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870.
Oviedo: La Unitat. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869. Continuava publicant-se al juny de 1872. El seu fundador va ser Guillermo d’Estrada.
Palencia: El Camperol. Periòdic religiós-monàrquic que va aparèixer al desembre de 1868. Va ser el seu director Luis Belestá. La Unitat Catòlica. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Propaganda Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer el 7 de març de 1869. En la seva última etapa va deixar de ser carlista per quedar merament en un periòdic catòlic.
Peñaplata: La Caserna Real. Periòdic oficial de la cort de Carlos VII. Es va imprimir des de 1873 a 1876. Ho va fundar Salvador Morales. En un primer moment es va imprimir en Peñaplata, posteriorment es va fer en Estella i Tolosa. Constava de 2 pàgines. Les seves seccions eren: Secció oficial que encapçalava tots els nombres amb aquestes línies: “S. M. el Rei N. S. (q. D. G.) continua sense novetat al capdavant del seu lleial i valerós Exèrcit. S. M. la Reina i els seus augusts fills continuen també sense novetat en la seva important salut”. Disposicions oficials. Secció no oficial composta d’articles sobre temes d’actualitat. Correspondència amb cartes dels pobles. Despatxos telegràfics. Correspondència i notícies.
Salamanca: El Mosso. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Joventut Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870. Espanya amb Honra. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870. El Despertador. Periòdic carlista que va aparèixer en 1868. El Catòlic De Salamanca. Periòdic carlista publicat a Salamanca en 1870. Els Macabeos. Periòdic catòlic monàrquic que va aparèixer a la fi de 1868. Va deixar de publicar-se al febrer de 1869.
Santander: La Monarquia Tradicional. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869. Van ser redactors: Fernando Fernández de Velasco, Màxim Díaz de Quijano, Manuel Ortiz Viernas.
Santiago: El Compostelano. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El Propagandista. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. La Pàtria. Periòdic carlista que va aparèixer agost de 1869. Va deixar de publicar-se a l’octubre de 1869.
Segòvia: El Veritable Amic del Poble. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869. Va deixar de publicar-se al 1870. Ho van dirigir: Félix Lázaro García i Carlos de Lecea i García. La Lleialtat Espanyola. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870.
Sevilla: La Nana. Periòdic carlista que va aparèixer al 1868. La Boina. Periòdic carlista que va aparèixer el 3 de juliol de 1870. Va deixar de publicar-se en 1870. Portava com a subtítol: Malson liberal. Van ser redactors: Juan de la Rosa, Juan Carmona, José Vázquez Ruiz. La Setmana Catòlica. Revista de ciències eclesiàstiques i literatura religiosa. Va aparèixer en 1873. Va deixar de publicar-se en 1877. El Desengany. Periòdic carlista que va aparèixer en 1873. El Ponent. Periòdic carlista que va aparèixer a l’octubre de 1869. Va ser suspès, als pocs dies, pel capità general. El Raig. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870. L’Orient. Diari polític religiós. Va aparèixer a Sevilla el 1º d’abril de 1869. Va ser suspès a l’octubre d’aquest any i va reaparèixer al desembre. Va cessar definitivament el 5 de maig de 1875. El seu director va ser el doctor Trillis i Noguerol, posteriorment ho va substituir Ventura Camacho.
Soria: El Ressò de Numància. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. Ho va dirigir Domingo Hevia.
Teruel: La Solució. Periòdic carlista que va aparèixer a l’agost de 1870.
Toledo: El Faro Carlista. Periòdic catòlic-monàrquic que va aparèixer el 10 de març de 1870. Es publicava els dies 5, 10, 20, 25 i 30 de cada mes. El Jove Catòlic. Periòdic bisemanal que va aparèixer el 4 de desembre de 1868. Va deixar de publicar-se al març de 1869. Impremta de José Cea.
Tortosa: La Veu de la Pàtria. Periòdic carlista que aparecióel 1 de desembre de 1869. L’Amic del Poble. Periòdic carlista que va aparèixer en 1871. Estava redactat pel canonge de Tortosa Jacinto Peñarroya. L’Opinió. Periòdic catòlic i carlista que va aparèixer en 1868.
Tuy: La Joventut Catòlica. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
València: La Veritat. Periòdic carlista que va aparèixer el 20 de novembre de 1868. Va deixar de publicar-se al setembre de 1869. El seu director va ser Félix Zarranz i Beltrán. El Tradicional. Periòdic carlista que va aparèixer el 10 d’octubre de 1869. Impremta J. Guix i Vicente Daroqui. 4 pàgines, 62 x 44. El redactor del periòdic, Isidoro Moreno de la Vall va ser condemnat a 8 anys de presó per injúries a Amadeo de Savoia. El Legitimista del Turia. Periòdic carlista que va aparèixer el 17 de maig de 1871. Només van aparèixer 2 nombres. El Corneta Carlista. Periòdic carlista que va aparèixer l’11 de maig de 1871. Només es van publicar 4 o 5 nombres. Portava el següent subtítol: Apuntin!!! Ta-ta-taa. La Corneta Carlista farà sentir els tocs d’ordenança segons indiqui el bastó del cap. Sonarà el dia que li doni la gana. 4 pàgines. Impremta de Vicente Daroqui. L’Metralladora Carlista. Va aparèixer el 17 d’abril de 1871. Va deixar de publicar-se el 8 de juny de 1871. Portava el següent subtítol: Periódic satiric, llechetimiste, Tradicionalist, católic-monárquic fins a la paret frontera. Cuatre descárregues al mes. Deu, Pàtria i Rei. El seu responsable era Enrique Martí i Franch. El seu altre director, Honorato Iterin va ser processat per injúries a Amadeo de Savoia. Impremta de J. Guix. Escrit en valencià. El Catòlic. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. A la Piu. Periòdic carlista. Amb el subtítol: Periódiccarlista fins a la paret frontera. Eixirá cuant em doni la gana. Només va aparèixer un nombre, 8 de març de 1872. Impremta de Vicente Daroqui. 4 pàgines. La Boina. Setmanari satíric carlista que va aparèixer el 15 de març de 1871. La Farsa. Periòdic carlista que va aparèixer l’11 de febrer de 1872. Satíric. Impremta de S. Amargós. La Il·lustració Popular Econòmica. Periòdic carlista que va aparèixer el 10 d’agost de 1869. Va deixar de publicar-se en 1886. Van ser els seus directors: Agustín López i José María Settier. 4 pàgines, 32 x 21. Impremta de José María Ayoldi. El Setmanari Econòmic Popular. Periòdic carlista que va aparèixer al març de 1871. Era el seu director i propietari Agustín López.
Valladolid: La Bandera Espanyola. Periòdic que va aparèixer el 16 de gener de 1868: Va deixar de publicar-se el 28 d’agost de 1869. Portava el subtítol: Unitat catòlica. Monarquia tradicional. En total van aparèixer 96 nombres. Impremta Gaviria. El Clam de Castella. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870. La Bandera Catòlica. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869. El Ben Públic. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869, amb un sol nombre que va ser destruït per uns atracadors. El seu director va ser: Damián Ruiz. El Tro Gros. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869.
Vic: La Monarquia Catòlica. Setmanari carlista que va aparèixer al 1869. La Pàtria. Setmanari carlista que va aparèixer en 1869. Va deixar de publicar-se al 1872. Es van publicar 180 nombres. El seu director va ser Jacinto de Maciá. El Diumenge. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869. Es van publicar 311 nombres. El Ben Públic. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Vigo: L’Oliva. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència.
Villanueva i la Geltrú: El Criteri. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869. Va deixar de publicar-se al 1870.
Vitòria: La Bona Causa. Periòdic carlista que va aparèixer al 1870. El seu director va ser Antonio de Valbuena. L’Escut Catòlic. Periòdic carlista que va aparèixer al 1869.
Zamora: El Ressò de Viriato. Periòdic catòlic-monàrquic-carlista que va aparèixer el 27 d’abril de 1870. Va deixar de publicar-se aquest mateix any. Impremta Vda. i fills de Vallecillo. La Perseverança. Periòdic carlista que va aparèixer en 1869. Dirigit per Ramón Esparza.
Zaragoza: La Concòrdia. Periòdic carlista que va aparèixer en 1870. El Paperet Aragonés. Setmanari carlista que va aparèixer al gener de 1871. Va deixar de publicar-se al febrer del mateix any. Portava com a subtítol: Periòdic que dóna pa i pal. Va ser dirigit per Salvador Morales i Pascual Ripoll García. Impremta pròpia, 4 pàgines, 33 x 24. La Batalla. Esmentat en l’Almanac del Nou Pelayo per 1874. Jaime del Burg no ho nomena. Desconeixem la seva veritable existència. El Noticiero. Periòdic carlista que va aparèixer al gener de 1869. Va deixar de publicar-se el mateix mes víctima de la persecució. Va substituir a la Perseverança. El Pilar. Periòdic fundat per la Joventut Catòlica per defensar la unitat catòlica i la monarquia tradicional. Va aparèixer en 1869. Va deixar de publicar-se a l’any següent.
Zumárraga: La Boina Blanca. Periòdic carlista que va aparèixer al 1871.
César Alcalá
Doctor en Història
Notas
Almanaque de El Nuevo Pelayo para 1874 dirigido por El Sanabrés. Año I. Barcelona. Imprenta de C. Miró, calle de Barberá, número 12. 1874.
BURGO, Jaime del: Bibliografía del siglo XIX. Guerras Carlistas, Luchas Políticas. Pamplona, 1978.